Çay ve Sağlık

Ulusal Çay Konseyi

Çay ve Sağlık

 

 

Doğru ve doğal beslenme sağlıklı bir yaşamın sürdürülebilmesinin en önemli faktörüdür. Kanser vakalarının artmaya başladığı son yıllarda özellikle cilt kanserine karşı çayın ve  narın etkili olabileceğini biliyor muydunuz?

 

 

 

Cilt kanserine ne iyi gelir

 

Kanser vakalarının artmaya başladığı son yıllarda paralel bir şekilde cilt kanserlerinde de artış gözlemlenmektedir. Cilt kanserine karşı uzun ömür genleri olarak bilinen resveratroller önemli araçlardan biridir.  Resveratroller güçlü antioksidan özelliği ile mevcut radikalleri temizleyebilmesi ve serbest radikallerin oluşmasını önlemesiyle bu mücadele de önemli bir faktördür.

 

 

Çayın cilt kanserine karşı koruyucu etkisi

 

Çay, içeriğinde bol miktarda güçlü antioksidanlar içeren kateşin maddesini barındırır. Özellikle taze çay yapraklarından elde edilen yeşil çay bol miktarda kateşin maddesini içerir. Kateşinler, E ve C vitaminlerine göre 50 kat daha fazla güçlü antioksidanlar içerebilir. Bu güçlü antioksidanlar koruyucu özellikleri ile zararlı UV ışınlarına karşı cildi koruyabilir. Ayrıca aynı zamanda DNA hasarına karşı da koruyucu etki gösterebilirler.

 

 

Çayın cildi parlatması

 

Çay içeriğinde bulunan C vitamini sayesinde parlak bir cilde sahip olunmasını sağlayabilir. Özellikle kırmızı çay da bulunan Chrysorial Rooibos maddesi polifenol özelliği sayesinde cilt yaşlanmasına engel olmaya yardımcı olur.

 

 

Narın cilde faydaları

 

Nar da çay gibi cilt açısından pek çok faydası bulunan bir maddedir. Nar, bol miktarda potasyum, demir, kalsiyum, fosfor mineralleri ve C,B1,B2 vitaminleri içerir. B1,B2 vitaminleri, kalsiyum ve fosfor mineralleri sayesinde cilt için güçlü antioksidanlar temin edilmiş olunur. Ayrıca DNA hasarına karşı cildi koruyarak erken yaşlanmayı geciktirebilir. 
Nar, kanser hücrelerinin gelişmesine engel olabilme özelliğinden dolayı, başta cilt olmak üzere meme, prostat ve mide kanseri gibi birçok kanser türlerine karşı vücudu koruyabilir. 

 

 

Cilt kanserine karşı narın faydaları

 

Narın cilt sağlığına olan faydaları sayılmıştı. Nar ekstresinin lokal kullanımlarında bazal hücreli denilen cilt kanseri türlerinde, hasarlı alanda küçültme sağladığı konusunda da birçok araştırma yapılmıştır.

 

Kaynak: milliyet.com.tr

Henüz yorum yazılmadı

Yorum Yaz

Sizde yorum yazın...
Adınız
E-posta
Yorum
 
video prodüksiyon şirketi