ORGANİK TARIM

Ulusal Çay Konseyi

Genel Haberler
ORGANİK TARIM

Rize Ticaret Borsası Başkanı-Konseyimiz Başkan Yrd. Mehmet Erdoğan, çay tarımı yapılan bölgelerde organik tarıma geçilmesi ile ilgili, "Özel sektör ve ÇAYKUR' un elindeki kuru çay stokları ile ürün kaybı telafi edilebilir ama yüzde 10'un üzerindeki ürün kaybının telafisi imkansız." dedi.

Yaş çay sezonunun bitmesiyle birlikte organik tarım uygulamasının büyük olasılıkla gelecek sezonun birinci sürgünü ile başlayacağına değinen Erdoğan, çay tarımında toprağın ihtiyacını karşılamak için kimyasal gübre kullanımından vazgeçerek organik kullanıma geçilmesi gerektiğini vurguladı.

Organik gübreye geçiş için henüz kendilerine bir tebliğ yapılmadığının altını çizen Erdoğan, "İlgili kurumlardan henüz bildirim yapılmadı. Bunun gelecek sezon içerisinde kademeli yapılmasını istiyoruz. Bir anda geçiş olursa bunun ürün telafisi nasıl olacak? Ürün kalitesi ve rekolte değişimi nelere sebep olacak? Bunları henüz net görmüş değiliz. Organik gübreye geçiş konusunda yapılan testlerin sonuçları var. Ürün farklılığı net olarak ortaya çıkarılmalı, yol haritasının ortaya konulması gerekiyor." diye konuştu.

Erdoğan, kimyasal gübreyi kesinlikle terk etmeleri gerektiğini belirterek, "Bunu yapmak zorundayız. Bunu yaparken de yaşanabilecek kayıpları gözden geçirerek hareket etmeliyiz. Özel sektör ve ÇAYKUR' un elindeki kuru çay stokları ile ürün kaybı telafi edilebilir ama yüzde 10'un üzerindeki ürün kaybının telafisi imkansız. O zaman ne yapacağız? Yurt dışından bir talebimiz olacak ya da bir şekilde bunu telafi edeceğiz. Türk çayının damak tadı da belli. O zaman bu damak tadını değiştirecek miyiz? Bu soruların cevabını bulmak için çalışıyoruz." dedi.

Henüz yorum yazılmadı

Yorum Yaz

Sizde yorum yazın...
Adınız
E-posta
Yorum
 
video prodüksiyon şirketi