Bakanlık Heyeti İle Müşterek Yönetim Kurulu toplantısı

Ulusal Çay Konseyi

Bakanlık Heyeti İle Müşterek Yönetim Kurulu toplantısı

 

Yönetim kurulu toplantısı Ulusal Çay Konseyi Başkan V. Mehmet ERDOĞAN başkanlığında, yönetim kurulu üyeleri Resul OKUMUŞ, Nevzat PALİÇ, Mustafa DEMİRCİ, Erdal SARAL, Dilaver DEMİR ve T.C. Tarım ve Orman Bakanlığı Bitkisel üretim Genel Müdürü Fuat Fikret AKTAŞ, Genel Müdür Yrd. Resul DURMAZ, Genel Müdür danışmanı Gökmen BATMAZ, Rize İl Tarım Müdürü Şafak BULUT Ulusal Çay Konseyi Genel Sekreteri Oğuzhan CİVELEKOĞLU katılımı ile gerçekleştirildi.

 

Çay Kanunu Şart:

 

Bakanlık heyetini teşrifi ile gerçekleştirilen yönetim kurulu toplantısında, çay sektöründe problemlerin her geçen gün arttığı çay kanununun artık sonlandırılmasının gerektiğini konsey üyeleri dile getirirken bakanlık heyeti de hem fikir olduklarını bununla ilgili gerekli desteğin verileceği ifade edildi.

 

Kuru çaya uzun zamandır zam yapılmamasının yanın da ekonomik gelişmelerinde sektörü olumsuz etkilemesi sonucunda, özel sektör düşük fiyatlarda çay almak zorunda kalmış bu sektöre zarar vermiş bundan en çok üretici mağdur olmuştur. Çay kanunu ile birçok problemin önüne geçilebileceği ifade edilirken sektörün en büyük problemi fiyat düşüşlerinin de taban veya referans fiyat ile önüne geçilebileceği dile getirildi.

 

 

2019 yol haritası belirlenmeli:

 

            Bakanlık heyeti çayın bölge açısından kritik önemi olduğu bölgenin en önemli ekonomik geliri olduğu bununla ilgili çalışmalarda konseyin destekçisi olacağını ifade ederken, Konsey Yönetim Kurulu üyeleri geleceğe yönelik çalışmalar yapılması gerektiği 2019 yılının daha sorunsuz atlatılabilmesi için ortak paydada yol haritasının belirlenmesi önem arz etmekte olduğu dile getirildi. 2018 çay sezonun da rekor üretim gözlemlenirken kalitenin de bir o kadar düştüğü gözlemlenmektedir. Çay sektöründe çay kanunu ile; kalite, fiyat gibi önem arz eden konuların çözüme kavuşturulabileceği ifade edilirken kısa süre içerisinde bir çalıştay hazırlanmasına Bakanlığın yanında ilgili kurumların fikirleri doğrultusunda gerekli raporlar hazırlanarak 2019 yılı yol haritasının belirlenmesine karar verildi.

Yorumlar (1)

Yusuf özekici
ÇAY KANUNUMU !!!
Çay elle toplanmalı
Yaprak toplarken aylılmalı
Demir elek yerine hava kompresörleriyle elenmeli
Selülöz oranı düşük olan çay dünya pazarıyla rekabet eder olur
Her fabrika işledigi çay kg göre çöpünü geri dönüşüm firmasına verme mecburiyeti olmalı
İthal çaydan elde edilen büyük gelir ihracat yapacak fabrikaya destek olarak verilmeli
Assam dünya çay konseyine katılımcı olunmalı
Paketlemede kagıt tan vaz geilmeli içi aliminyum dışı kutu ve jelatin olmalı marketteki bütün kokular çayda
taze çayın en az 6 ay dinlendirilme mecburiyeti getirilmeli
Yaş çay tarladan fabrikaya sepetlerde sonrası araç kasalarında taşınmalı bohçada yanmamalı
Agaçlara ASLA kimyasal gübre verilmemeli
Sera bahçeler oluşturarak yaz kış çalışan konsept küçük fabrikalar kurulmalı
Kuru çayda çeşitlilik çay pazarında kaliteyi arttırır
Son olarak kıvırmada ve paketine çöp koyan fabrikanın ruhsatı iptal edilmeli
Saygılar

Yorum Yaz

Sizde yorum yazın...
Adınız
E-posta
Yorum
 
video prodüksiyon şirketi