Ulusal Çay Konseyi 15. Olağan Seçimli Genel Kurulu Gerçekleşti

Ulusal Çay Konseyi

Ulusal Çay Konseyi 15. Olağan Seçimli Genel Kurulu Gerçekleşti

 

Ulusal Çay Konseyi 15. Olağan Seçimli Genel Kurulu Gerçekleşti

 

Ulusal Çay Konseyi (UÇK) Olağan Genel Kurulu Rize Ticaret Borsası Büyük Toplantı Salonu’nda UÇK Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet ERDOĞAN, ÇAYKUR Genel Müdürü Yusuf Ziya ALİM, RTEÜ Rektör Yrd. Prof. Dr. Mete AVCI, Rize Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Şaban Aziz KARAMEHMETOĞLU, Rize İl Tarım ve Orman Müdürü Murat GENÇ, ÇAYKUR Genel Müdür Yardımcıları Zeki KARAOĞLU, Erdinç HATİNOĞLU ve Ulusal Çay Konseyi Üyelerinin katılımı ile gerçekleşti.

 

Genel Kurulda söz alan Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet ERDOĞAN;  Ulusal Çay Konseyi’nin 15. Genel Kurulu’na hoş geldiniz. 16 yıl önce konseyler yasası çıktığında ilk kurulan konseyler arasında Ulusal Çay Konseyi geliyordu. O günlerden bugünlere konseyimiz kısıtlı bütçesi olmasına rağmen çalışmalarıyla çay sektörüne katma değer kazandırdı ve kazandırmaya da devam edecektir. 

 

 

Ulusal Çay Konseyine Desteğimiz Her Zaman Devam Edecektir;

 

Ben 6 yıl Ulusal Çay Konseyi Başkanlığı yürüttüm. Bu Genel Kuruldan sonra görevimi Çaykur Genel Müdürümüz Sayın Yusuf Ziya Alim’e bırakacağım. Ama tabi her zaman Ulusal Çay Konseyi’nin çalışmalarına desteğimizi sağlamaya devam edeceğiz.

 

 

Rekoltede Düşüş Yaşadık;

 

Ulusal Çay Konseyi olunca çay sektöründen bahsetmek istiyorum. Doğu Karadeniz Bölgesi’nde 791.287 dekar alanda yaklaşık 205.118 üretici çay tarımı yapmaktadır. Yaş çay ürün rekoltesi son dört yılda ortalama 1.450 bin ton olarak gerçekleşirken 2022 yılında 1.269.238.096 kg yaş çay işlenmiştir. Bu yaş çaydan 241.000 ton kuru çay elde edilmiştir. Üretilen yaş çayın %54.49’ıözel sektör ve %45.50’si ÇAYKUR tarafından işlenmiştir. Çay sektöründe üretim yapan 207 adet çay fabrikası bulunmaktadır. Bunların 47’sı Çaykur, 144’ü özel sektöre ait çay fabrikalarıdır. Bu fabrikaların 104’u Rize’de, 26’sı Trabzon’da, 12’si Giresun’da ve 2’ü ise Artvin’de bulunmaktadır.

 

Ülkemiz ve Bölgemiz ekonomisinde çay çok önemli yer tutmaktadır ve bu sektörden geçimini sağlayan yaklaşık 1 milyon insan bulunuyor. Bu açıdan çay ülkemiz için stratejik bir üründür. Bölgemiz için çay olmazsa olmazdır.

 

 

Çay Kanunu ve Taban Fiyat en kısa sürede yasalaşmalıdır;

 

Ulusal Çay Konseyi olarak yeni dönemde de çalışmalara devam edeceğiz. Çayın taban fiyatı belirlenmeli ve bu taban fiyatın altında alım yapılmaması için kesin karar verilmelidir. Ayrıca Çayın bahçeden bardağa kadar ki sürecinde herkesi koruyacak bir çay kanununun olması gerektiğini her fırsatta dile getirdik. Yeni dönemde çay kanununun meclisten geçmesi için elimizden geleni yapmalıyız. Kanunun çıkması için her türlü desteği vereceğimizi belirtmek isterim.

 

Sözlerime son verirken geçmiş dönemde hatalarımız olduysa özür diliyorum. Genel kurulumuzun hayırlara vesile olmasını temenni ediyorum.

 

Yapılan Seçimler sonrası oluşan Ulusal Çay Konseyi Yönetim Kurulu;

A Grubu ( Tarım Alt Grubu)

1. Rize Ziraat Odası

2. Pazar Ziraat Odası

 

B Grubu ( Ticaret Alt Grubu )

1. ÇAYKUR

2. Rize Ticaret Borsası

 

C Gurubu ( Sanayi Alt Grubu )

1. Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası

2. Rize Ticaret ve Sanayi Odası

 

Ç Grubu ( Araştırma ve Meslek Kuruluşları Alt Grubu)

1. ÇAYKUR

2. ÇAYSİAD

T.C. TARIM VE ORMAN BAKANLIĞI Bitkisel Üretim Genel Müdürü

Dr. Mehmet HASDEMİR

 

Son olarak söz alan ÇAYKUR Genel Müdürü Yusuf Ziya ALİM; “Ulusal Çay Konseyi kısıtlı bütçe ve imkanlarla çalışmalar yapmakta sektöre katkı sağlamaktadır. Seçilen Yönetim Kuruluna başarılar diler Genel Kurulun hayırlara vesile olmasını dilerim” dedi.

 

Ulusal Çay Konseyi Genel Kurulu; UÇK Yönetim Kurulu ilk toplantısı, ÇAYKUR Genel Müdürü Sayın Yusuf Ziya ALİM Başkanlığında toplanması kararı ile son buldu.

Henüz yorum yazılmadı

Yorum Yaz

Sizde yorum yazın...
Adınız
E-posta
Yorum
 
video prodüksiyon şirketi